Ondernemers in het beroepsgoederenvervoer en logistiek dienstverleners kampen met een tekort aan personeel. Het aantal vacatures is hoog en de pensioenuitstroom is verder toegenomen. Met de groei van de economie verwachten ondernemers nog meer werknemers nodig te hebben.
In de meest recente Sectormonitor van het najaar 2021 komt naar voren dat 52 procent van de ondernemers in het beroepsgoederenvervoer en 34 procent van de logistiek dienstverleners een tekort aan personeel heeft. In de Sectormonitor, uitgevoerd door het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer.
In het derde kwartaal 2021 was er sprake van een omzetgroei van 12,5 procent in het beroepsgoederenvervoer en 24 procent in logistieke dienstverlening. In vergelijking met het jaar daarvoor hadden de branches last van contactbeperkende maatregelen en daalde de omzet, stelt STL. Wel werd een aantal deelmarkten of typen vervoer minder geraakt door de coronacrisis dan andere. De omzet lag vanaf het tweede kwartaal boven het niveau van voor de coronamaatregelen.
Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en andere werknemers in transport en logistiek blijft hoog. Er waren in oktober en november circa 10.400 vacatures voor chauffeurs en 15.300 voor logistiek medewerkers. De arbeidsmarkt voor chauffeurs was in het derde kwartaal in alle regio’s zeer krap.
Het aandeel beroepsgoederenvervoerders dat (begin Q4) een belemmering ervoer door personeelstekort nam verder toe ten opzichte van voorgaande kwartalen (52 procent begin Q4 tegen 46 procent begin Q3). In het goederenvervoer over de weg was het aandeel dat een personeelstekort ervaart niet eerder zo hoog, concludeert het STL.