Sector vraagt overheid om financiële steun voor chauffeurstekort

Redactie
14 november 2017
2 min

Om het chauffeurstekort te bestrijden is een bedrag van twintig miljoen euro nodig. Daarvan kan de sector zelf tien miljoen bijdragen, het resterende bedrag moet door de overheid worden geïnvesteerd. Dat stellen het Sectorinstituut Transport & Logistiek (STL) en TLN. “We vragen ons af of we voldoende chauffeurs kunnen vinden die het werk kunnen en willen doen”, aldus TLN. 

Tijdens de presentatie ‘Meer chauffeurs voor de sector’ werden de resultaten van het sectorplan 2016/2017 bekend gemaakt. De afgelopen twee jaar vonden 2.638 zij-instromers een baan als vrachtwagenchauffeur via het STL. Vorig jaar heeft STL naar eigen zeggen 2600 chauffeurs opgeleid. Echter er reageerden 11.000 mensen op de oproepen van STL. “Dat betekent dat we een kwart van die mensen aan werk hebben kunnen helpen. Een prima score”, zegt Willem de Vries, directeur van STL, tegen De Telegraaf. “Bij een normale sollicitatie kun je misschien één op de tien mensen aannemen.” 

De partijen willen de komende twee jaar met ondersteuning van het Rijk nog eens 3.000 mensen laten instromen. Dat plan zou hard nodig zijn nu de spanning op de arbeidsmarkt verder oploopt en bedrijven staan te springen om vrachtwagenchauffeurs. “We vragen ons af of we voldoende chauffeurs kunnen vinden die het werk kunnen en willen doen”, aldus voorzitter Arthur van Dijk. Er zouden onvoldoende mensen van het mbo afkomen die chauffeur willen worden. 

STL zegt het komende jaar tien miljoen euro te investeren in een nieuw wervingsprogramma. De instantie wil dat het Rijk hetzelfde bedrag investeert om potentiële chauffeurs om te scholen. 

Gerelateerde artikelen