Samenwerkingsverband moet logistiek in Limburg weer ‘sexy’ maken

Redactie
19 januari 2017
2 min

De logistiek in Limburg lijdt onder krapte op de arbeidsmarkt, vergrijzing en urbanisatie  Om de logistieke arbeidsmarkt in de regio te versterken, slaan bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden de handen ineen.

Volgens de initiatiefnemers van het project e-Fulfilment Hub zorgen economische groei en de opmars van e-commerce voor hoogtijdagen in de logistieke sector. De groei van de logistieke sector heeft echt ook een keerzijde: het is lastig kwalitatief goed personeel te vinden. Rabobank en uitzendbureau Tempo-Team gaven eerder al aan dat er sprake is van een groeiend tekort aan goede chauffeurs, laders, lossers, hef- en reachtruckers en logistiek managers.

In Midden-Limburg zouden bedrijven hier nog meer last van ondervinden dan in de rest van Nederland. De regio wordt gezien als logistieke hotspot, omdat vanuit Midden-Limburg goederen snel geleverd kunnen worden aan consumenten in heel Europa. De regio kampt echter met toenemende vergrijzing: in Midden-Limburg is 22 procent van de inwoners 65 jaar of ouder. Jaarlijks trekt een groot aantal jongeren weg naar de grote steden. De logistiek heeft bovendien last van uitstroom van arbeidskrachten naar andere sectoren.

Elf Midden-Limburgse organisaties willen logistiek in Midden-Limburg weer ‘sexy’ maken. Zij hebben zich verenigd binnen de e-Fulfilment Hub. Eén van de doelen deze hub is het creëren van een toekomstbestendige logistieke arbeidsmarkt. Projectdeelnemers Fontys Hogeschool Venlo en Centrum voor Logistiek Vakmanschap gaan nauw samenwerken met de deelnemende bedrijven, om te zorgen voor een hogere en betere doorstroom van studenten waardoor de regio de beschikking blijft houden over voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten. Ondernemers gaan op hun beurt aan de slag om de logistieke sector een meer ‘sexy’ imago te geven: aandacht voor employer branding, betere secundaire arbeidsvoorwaarden en het creëren van meer doorgroeimogelijkheden. De partijen zetten daarnaast in op internationale arbeidsmigratie, flexibele arbeidskrachten en het werven van Euregionaal personeel. “Nauwe banden tussen opleiders, ondernemers en regionale overheden zijn essentieel om logistieke talenten te bereiken en te behouden voor Midden-Limburg”, besluiten de partijen in een persbericht.

Redactie logistiekProfs

Gerelateerde artikelen