Magazijninrichters
zijn massaal bezig om ook de laatste horde op weg naar volledige
magazijnautomatisering te nemen: orderpicking. De trend die vorig jaar op de
vakbeurs LogiMAT is ingezet, heeft op de aflevering van dit jaar navolging gekregen
met vaste en mobiele robots voor zowel itempicking als casepicking. Knapp won
op de eerste dag van de LogiMAT de innovatieprijs, maar de concurrentie zit
niet stil.
Met de Pick-it-Easy Robot heeft Knapp een volledig geautomatiseerd orderpickstation ontwikkeld. De knikarmrobot staat op een plateau boven de conveyor waarover de voorraadbakken passeren. De grijper met kleine zuignappen pakt het juiste aantal producten uit de bakken en laat ze vallen in verzenddozen links en rechts van de conveyor. “De snelheid hangt af van het orderpatroon. Als de robot meerdere stuks per bak moet picken, kan de snelheid oplopen tot 1200 picks per uur. Als per bak maar één artikel nodig is, zakt de snelheid richting 800 picks per uur”, vertelt Hans Overdijkink, sales manager bij Knapp Benelux.
Cruciaal is de beeldbewerkingssoftware, die de inhoud van de voorraadbak analyseert en uitrekent hoe de robot het beste een artikel uit de bak kan picken. Dankzij de verschillende grijpers kan de robot een groot aantal verschillende artikelen handelen. “Voor een doosje medicijnen volstaat één zuignap, maar voor een zakje gebruiken we er twee en voor bijvoorbeeld een overhemd vier. Welke grijper voor welk artikel nodig is, moet worden aangegeven in de masterdata”, vertelt Overdijkink, die eraan toevoegt dat de robot in Nederland al draait bij Basiq Dental, een distributeur van tandheelkundige materialen. “En we zijn nog niet klaar met de ontwikkeling. De volgende stap is dat de robot de producten niet meer laat vallen, maar zorgvuldig neerlegt. In mei moet die optie gereed zijn.”
Vulgraad groter
Vanderlande toonde eveneens een knikarmrobot voor itempicking, gemonteerd op een manueel orderpickstation. Anders dan die van Knapp legt deze robot de artikelen wel zorgvuldig neer in de verzenddoos. Dat gaat wel ten koste van de snelheid, die rond de 600 picks per uur ligt. “Maar omdat we de producten zorgvuldig stapelen, ligt de vulgraad van de verzenddozen een stuk groter”, vertelt Remko van Gils, directeur food retail van Vanderlande.
Om de producten zorgvuldig te kunnen picken en stapelen, telt het orderpickstation drie camera’s. De eerste analyseert de inhoud van de voorraadbak, de tweede analyseert de vorm en het formaat van het artikel dat de robot heeft gepickt, terwijl de derde analyseert wat de beste plek in de verzenddoos is. “Deze robot weet vooraf niet welke producten hij moet picken. Hij weet alleen dat hij iets moet oppakken uit de bak die voor hem staat”, licht Van Gils toe.
De combinatie met een manueel orderpickstation biedt de mogelijkheid om robots en operators samen te laten werken. Als een robot bijvoorbeeld moeite heeft met een bepaald product, meldt hij dat en kan een operator hem helpen. “Daarvoor hoeft hij niet eerst een hek te openen. Zodra een operator op de veiligheidsmat van het orderpickstation stapt, verlaagt de robot meteen zijn handelingssnelheid.”
ARM voor collipicking
Tegenover de stand van Vanderlande toonde Dematic zijn eigen robot: een grote knikarmrobot op een automatisch geleid voertuig (AGV). Deze robot kan langs pallets rijden en complete colli afpakken en meenemen. Dematic heeft het apparaat een veelzeggende naam gegeven: Automated Robotic Manipulator, afgekort ARM. De magazijninrichter denkt vooral aan toepassingen in magazijnen met zware arbeidsomstandigheden voor orderpickers, zoals in koel- en vriesomgevingen. “Wij willen leidend zijn in innovatie van onbemande transportsystemen. Dat blijk bijvoorbeeld ook uit de aangekondigde integratie met Egemin, dat gespecialiseerd is in AGV’s. Deze robot past ook in dat beeld”, stelt Barbara Wladarz, general manager van Dematic in Centraal-Europa.
Het voertuig waarop ARM is gemonteerd, kan 2300 kilogram meenemen en twee meter per seconde afleggen. Voor navigatie maakt het voertuig gebruik van optische sensoren in het magazijn. De knikarmrobot kan colli met een gewicht tot kilogram oppakken. In april start Dematic in Amerika een test met ARM. Marktrijp is de robot naar verwachting pas halverwege 2018.
Robot uit de cloud
Viastore demonstreerde eveneens een mobiele robot, maar nu voor de inslag en uitslag van bakken. De robot, die gelijkenissen vertoont met een stapelaar, is ontwikkeld door het Israëlische Caja Systems. De navigatie geschiedt op basis van QR-codes, die met een afstand van 1,2 meter op de grond worden bevestigd. “Dat maakt het mogelijk om de positie met een nauwkeurigheid van één tot twee centimeter te bepalen. Dat is voldoende voor deze toepassing. De gripper die de bakken uit de stellingen haalt, heeft niet meer nodig”, vertelt Reuven Della-Torre, medeoprichter van Caja Systems.
Opvallend is dat de besturingssoftware van de robot in de cloud staat. Via een interface krijgt deze software de pickopdrachten uit het warehouse management systeem (WMS). Delle-Torre: “Wij willen een oplossing bieden waarmee bedrijven zonder verdere aanpassingen de in- en uitslag van bakken kunnen automatiseren. Dat betekent dat een oplossing flexibel en schaalbaar moet zijn. Dat kan alleen met besturingssoftware uit de cloud.”
Het Israëlische Caja Systems is overigens niet de enige partij van buiten Europa die met innovatieve technologie dit continent betreedt. Een ander voorbeeld is GreyOrange, een bedrijf met het hoofdkantoor in Singapore en het R&D-centrum in India. Dit bedrijf levert Kiva-achtige oplossing met robots die complete stellingkasten kunnen transporteren naar orderpickstations. In India gebruikt Unilever deze oplossing. Gopal Awasthi van GreyOrange: “Wij denken dat ook in Europa markt is voor onze oplossingen. Daarom hebben we nu een vestiging in Hannover opgezet.”