Er werken momenteel bijna 140.000 mensen in de sector; het hoogste aantal sinds begin 2009. In sommige beroepen ligt personeelstekort op de loer, zo meldt het Sectorinstituut Transport en Logistiek.
Door omzetgroei, zowel voor het beroepsgoederenvervoer over de weg als voor de logistiek dienstverleners, stijgt het aantal banen in de sector. In het eerste kwartaal van 2017 stroomden er 8410 nieuwe werknemers in, een zeer hoog aantal in vergelijking met eerdere jaren. In dezelfde periode in 2016 waren bedroeg de instroom 6337. FNV Transport en Logistiek spreekt van een positieve ontwikkeling: “Er lijkt sprake van een structurele ontwikkeling; het gaat niet alleen maar om tijdelijke krachten. Zeker bij de chauffeurs gaat het om echte banen. Dat hebben we met oog op de toekomst als sector hard nodig”, aldus bestuurder Egon Groen.
In bepaalde beroepen treedt echter krapte op. Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek: “De arbeidsmarktdynamiek neemt toe. Er is veel instroom, maar meer nieuwe werknemers zijn nodig. De beroepen chauffeur en planner worden door het UWV benoemd als ‘krapteberoepen’. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe.”
Redactie LogistiekProfs