Online supermarkt Picnic blijft investeren in automatisering. Na Utrecht en Dordrecht krijgt nu Ridderkerk een geautomatiseerd fulfilmentcenter. De nieuwe inrichting bestaat uit een automatisch opslagsysteem, dat via conveyors in verbinding staat met de werkstations waar de boodschappen worden verzameld. Net als in Dordrecht doet Picnic voor de automatisering een beroep op system integrator Inther.
Op 1 april 2022 opende Koning Willem-Alexander in Utrecht het eerste geautomatiseerde fulfilmentcenter van Picnic. In de zomer van 2024 volgde de opening van het tweede geautomatiseerde fulfilmentcenter in Dordrecht. In het voorjaar van 2026 volgt de oplevering van het derde fulfilmentcenter in Ridderkerk, waarvoor Inther – net als eerder in Dordrecht – de automatiseringsoplossing levert.
Robots voor zware taken
De slagader van het fulfilmentcenter zal bestaan uit een omvangrijk conveyorsysteem. Dit systeem verbindt een automatisch opslagsysteem met meerdere werkstations, waar shoppers klaarstaan om de boodschappen te verzamelen en te verpakken. Het conveyorsysteem wordt gebouwd met Inther’s eigen ICT-producten (Inther Conveyor Equipment), aangevuld met spiraalconveyors van Apollo en verticale transporteurs van Qimarox. De robots komen van AWL, de verpakkingsmachines van Niverplast.
Martijn Herder, CEO bij Inther Group: “Picnic is een dynamisch bedrijf, dat het altijd net even anders wil, en ook wij zijn vanuit onze slogan ‘improving ‘intralogistics’ altijd op zoek naar betere oplossingen. Zodoende ontworpen we samen voor het fulfilment center in Dordrecht een snelle, maar degelijke automatiseringsoplossing, waarbij de focus ligt op efficiëntie en ergonomie voor de shoppers van Picnic. Daarbij letten we er bijvoorbeeld op dat zware taken door robots worden uitgevoerd.”
Samen de grens over
Medeoprichter Frederik Nieuwenhuys van Picnic: “De samenwerking met Inther is goed, en daarbij is het mooi dat Inther een Nederlandse partner is, en ook de assemblage en productie voor de Europese markt bij Inther in Venray plaatsvindt. Het verhogen van de arbeidsproductiviteit is een thema dat bij veel bedrijfstakken speelt. Dat wij als Nederlandse bedrijven de handen ineenslaan en een nieuwe generatie warehouse-robotisering ontwikkelen is daarnaast ook goed voor de Nederlandse maakindustrie.”
Ondertussen plannen de bedrijven de volgende stap: het samen optrekken in Duitsland. Herder: “Bij het ontwerp van de nieuwe locatie in Nederland hebben we direct rekening gehouden met het feit dat dit een blauwdruk moet zijn voor verdere uitbreiding, ook naar Duitsland. Samen met onze Duitse vestiging en de internationale ervaring die Inther al 27 jaar heeft met het opzetten van intralogistieke installaties wereldwijd, kunnen we aan de vraag naar het automatiseren van de Duitse operatie van Picnic dus goed voldoen. Zo gaat de Nederlandse maakindustrie dus ook over de grens.”