“Complexiteit van het vraagstuk wordt nog steeds onderschat”
Een geoptimaliseerd proces, een hogere productiviteit, een hogere beladingsgraad en een efficiëntere operatie op de winkelvloer: het begint allemaal in het warehouse. Oprichter Marco Correia van CICT Innovations is blij dat zijn visie op optimalisatie van de supply chain na twintig jaar in de praktijk wordt toegepast. Met de Mixed Palletizing Show laat hij op ICT&Logistiek zien wat die visie inhoudt.
Twintig jaar geleden kwam Marco Correia voor het eerst in aanraking met mixed palletizing: het stapelen van producten met uiteenlopende vormen, maten en gewichten op ladingdragers zoals pallets of rolcontainers. Sinds dat moment groeide in zijn hoofd een uitgekiende visie over optimalisatie van de supply chain. En dan met name over het deel van de supply chain dat start in het warehouse en eindigt in bijvoorbeeld een winkel. “Die winkel stelt allerlei wensen en eisen aan de aflevering van producten. Zo kan het handig zijn om bepaalde producten in dezelfde rolcontainer te leggen, omdat ze naast elkaar in het schap liggen. Dat maakt het aanvullen van schappen een stuk efficiënter”, vertelt de CEO van softwarebedrijf CICT.
Ook het transport stelt allerlei eisen. Voor een optimale beladingsgraad is het cruciaal om de vrachtwagen met het maximale aantal pallets of rolcontainers te laden. “Maar daarnaast moeten we ook de vulgraad van de rolcontainers en de vulgraad van de dozen op die rolcontainers maximaliseren”, legt Correia uit. “Tegelijkertijd is het zaak om productschade en daarmee ook retouren te voorkomen. Dat betekent dat de onderste dozen op de rolcontainer niet onder het gewicht van de bovenste dozen mogen bezwijken. En dat dozen niet mogen gaan schuiven als de chauffeur optrekt of afremt. Optimalisatie van dat alles start in het warehouse.”
Van planning naar stapelinstructies
CICT heeft een oplossing ontwikkeld die bedrijven kunnen implementeren als add-on op hun warehouse management systeem (WMS) of warehouse control systeem (WCS). In het geval van een winkelketen start het proces als de software van CICT alle winkelorders ontvangt en daarmee met hulp van uitgekiende algoritmen gaat calculeren. Het resultaat is een outboundplanning van de orders met daarin alle pallets en rolcontainers inclusief de exacte stapelvolgorde van producten. “Onze software rekent uit welke losse items in welke dozen moeten worden verpakt, hoe en in welke volgorde de dozen of kratten op de dragers moeten worden gestapeld en hoe de dragers in de vrachtwagens moeten worden geplaatst.”
Vervolgens vertaalt de software van CICT de planning in instructies voor het warehouse. Als het warehouse beschikt over een automatisch opslagsysteem, geeft CICT aan in welke volgorde dat systeem de producten moet aanbieden bij de werkstations. Op de werkstations staan de operators die de producten conform de instructies van CICT op de juiste plek op de rolcontainer of pallet plaatsen. Correia: “Als het warehouse niet in staat is om producten in de juiste volgorde aan te voeren, is dat ook geen probleem. Voor die situaties hebben wij in samenwerking met ingenieursbureau OX2 een speciale buffer- en sequencer-systeem ontwikkeld, dat ook kan worden toegepast in manuele warehouses.”
Voorspel- en beheersbaarder
Correia legt nog eens uit wat de voordelen van die oplossing zijn: een geoptimaliseerd orderpick-proces in het warehouse, een efficiënter proces in de winkel, een hogere beladingsgraad en dus lagere uitstoot tijdens het transport en minder schade door ingezakte, scheefgezakte of opengescheurde dozen. “Maar ook de operatie in het warehouse wordt een stuk efficiënter. Per werkstation is een productiviteit van 750 tot 1100 dozen per uur mogelijk. Wie minder afhankelijk wil zijn van de arbeidsmarkt, kan eenvoudiger de stap naar robots zetten. En misschien nog wel het belangrijkste: omdat vooraf bekend is hoeveel pallets of rolcontainers elke winkel ontvangt en wat op elke drager ligt, wordt de hele supply chain een stuk voorspelbaarder en beheersbaarder.”
Voorwaarde is wel dat de vooraf berekende outboundplanning tot in detail wordt uitgevoerd. Daarvoor heeft CICT verschillende waarborgen ingebouwd. Om te voorkomen dat de operator een doos op de verkeerde plek neerlegt, hangt naast het werkstation een scherm met stapelinstructies in 3D. Boven het werkstation hangt een laser die van elke doos de juiste plek op de rolcontainer projecteert. “Ook in de aanvoer van producten kan iets misgaan”, weet Correia. “Soms blijkt een product toch niet meer op voorraad te liggen of raakt het onderweg naar het werkstation beschadigd. In dat geval berekent de software razendsnel een nieuw stapelpatroon en worden de stapelinstructies aangepast zonder dat de operator iets merkt.”
Complexiteit wordt onderschat
Het heeft lang geduurd voordat Correia erin is geslaagd om zijn visie in de praktijk te brengen. Na eerdere implementaties bij onder meer Samsung heeft nu textieldiscounter Zeeman de oplossing van CICT geïmplementeerd in het distributiecentrum in Alphen aan den Rijn. “Waarom het zolang heeft geduurd? Misschien waren we te vroeg met onze oplossing. Of misschien was de sector te conservatief”, stelt Correia. “Met de opmars van robots en vision-technologie in de afgelopen tien jaar is op het gebied van palletiseren en depalletiseren grote vooruitgang geboekt. In de laatste editie van zijn tweejaarlijkse trendrapport spreekt DHL de verwachting uit dat mixed palletizing als laatste onontgonnen processtap in het orderpick-proces volwassen wordt en in de nabije toekomst op grote schaal geïmplementeerd wordt.”
Los daarvan stelt Correia dat de complexiteit van het vraagstuk nog steeds wordt onderschat. “Het probleem is dat orderpickers niet kunnen weten hoe het optimale stapelpatroon eruit moet zien en zijn aangewezen op hun eigen inzichten. Terwijl de een vijf rolcontainers nodig heeft, kan zijn collega alle dozen kwijt op drie rolcontainers. De wisselende eisen van de eindklant maken dat de stapelpatronen en stapelvolgorde steeds complexer worden om dat aan mensen over te laten. Dit geldt ook voor gemechaniseerde systemen. In beide gevallen kan de oplossing van CICT als add-on worden toegevoegd.”
Mixed Palletizing Show
In de loop der jaren heeft CICT een modulair platform ontwikkeld met verschillende softwaretools voor de optimalisatie van de supply chain. Op ICT&Logistiek grijpt Correia aan op de oplossing voor mixed palletizing te demonstreren. “Drie dagen lang staan we op de beurs met de Mixed Palletizing Show. Mensen die onze stand bezoeken, kunnen zelf hun order samenstellen, waarna razendsnel het optimale stapelpatroon wordt berekend. Vervolgens zien ze met eigen ogen hoe de dozen in de juiste volgorde worden aangevoerd, waarna ze die zelf mogen stapelen. Op die manier proberen we iedereen op een leuke manier te laten ervaren wat de mogelijkheden van ons systeem zijn.”
Op ICT&Logistiek is CICT te vinden op standnr. 08.A026. Kijk voor meer info op www.cict.nl.