Er is het afgelopen jaar ruim 2,6 miljoen vierkante meter aan vastgoed bij gekomen. Die groei is slechts 15 procent lager dan recordjaren 2018 en 2019. Een meevaller, want eerder dit jaar werd een daling van meer dan 30 procent voorspeld.
Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Buck Consultants International (BCI). De resultaten zijn gebaseerd op cijfers van twintig logistiek vastgoedontwikkelaars en -beleggers in Nederland, die gezamenlijk 80 tot 90 procent van de logistieke vastgoedmarkt dekken.
Dit jaar zal de groei in logistiek vastgoed ongeveer hetzelfde zijn als in 2020: 2,6 miljoen vierkante meter. Met name in e-commerce, food en farma is veel extra ruimte nodig. Mede daardoor slaat de logistieke vastgoedmarkt zich goed door de coronacrisis heen, aldus BCI. De huren van distributiecentra zullen zelfs naar verwachting met 2,5 tot 3,5 procent stijgen.
XXL-dc’s (distributiecentra van meer dan 40.000 vierkante meter) zijn ook in trek. Het aantal megadistributiecentra dat wordt gebouwd blijft naar verwachting op hetzelfde hoge niveau van 2019. Toen werden er 31 XXL-dc’s geopend of aangekondigd.
De top 5 logistieke regio’s, volgens de vastgoedexperts, zijn:
1. Tilburg/Waalwijk
2. Rotterdam
3/4. Noord-Limburg/Venlo en Utrecht
5. Schiphol/Amsterdam
In deze topregio’s is het tekort aan kavels en personeel het grootst. Opkomende logistieke regio’s zijn Almere-Lelystad, de A12-corridor, Arnhem-Nijmegen, Moerdijk en Oost-Nederland/Twente.