‘Logistiek doet te weinig aan cybercriminaliteit’

Redactie
22 november 2016
2 min

De sector Transport en Logistiek is steeds vaker de dupe van cybercriminaliteit. Bedrijven moeten daarom maatregelen treffen om de integriteit van het dataverkeer te waarborgen. Dat concluderen ABN Amro, TLN en AON Risk Solutions in het rapport ‘Cybersecurity voor logistieke dienstverleners’. 

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven weinig doen om cyberaanvallen te voorkomen. Zo is 54 procent van de bedrijven onvoldoende is beveiligd tegen cyberrisico’s. Maar liefst 63 procent kreeg ooit te maken met malware en 10 procent was slachtoffer van ransomware.

Uit het rapport blijkt dat de sector door haar ketenpositie een grote verantwoordelijkheid heeft op het gebied van cybersecurity. Digitale risico’s vormen een grote bedreiging voor de continuïteit van organisaties door de samenhang van cyberrisico’s met andere risico’s. De partijen raden bedrijven aan om een grotere prioriteit te geven aan interne digitale informatiebeveiliging. De criminele daad zou namelijk vaak vanuit de interne organisatie worden gepleegd. Personeel moet daarom beter gescreend worden. Dat gebeurt nu bij slechts 53,7 procent van de bedrijven.

Om hun eigen continuïteit en die van klanten te bewaken, doen ondernemingen er goed aan om te investeren in IT en gegevensbescherming. “In deze concurrerende en steeds meer data-gedreven en IT-afhankelijke sector zijn de marges dun en is leveringsbetrouwbaarheid steeds belangrijker”, aldus Dennis de Hoog, managing consultant bij risicoadviseur Aon. “Logistieke dienstverleners kunnen zich geen continuïteits- en financieel verlies veroorloven. Dat is slecht voor het bedrijf én voor de klant. Daarom doen logistiek dienstverleners er goed aan om cybersecurity op de agenda te zetten en risicobeheersing serieus te nemen.”

Redactie LogistiekProfs

Gerelateerde artikelen