Een add-on dat warehouse management systemen (WMS) nog slimmer maakt. Dat is LOS van Heureka, de Duitse startup die tijdens de LogiMAT één van de drie innovatie-awards won. Heureka claimt dat doorlooptijden in warehouses door gebruik van de tool met dertig procent kunnen worden gereduceerd. Ook WMS-leveranciers zelf werken hard aan optimalisatie van processen.
De Lager-Optimierungs-Software (LOS) rekent onder meer uit hoe de orderregels het beste over de orderpickers kunnen worden verdeeld om de totale loopafstand zo kort mogelijk te maken. Dergelijke methodes om de kortste looproute te berekenen, bestaan al jaren. Ze worden ook toegepast in warehouse management systemen, maar dan vrijwel altijd dezelfde. “De wereld verandert echter voortdurend. De methode die vandaag optimaal is, werkt morgen misschien minder goed. Wij rekenen elke keer opnieuw uit wat de beste looproute is”, vertelt directeur Raymond Hemmecke van Heureka.
Toekomst voorspellen
Daarnaast berekent LOS voortdurend alle procestijden. “Wij weten hoe lang orderpickers nodig hebben om van de ene naar de andere picklocatie te lopen en een artikel te pakken. Die data gebruiken we om de toekomst te voorspellen”, verklaart Hemmecke. Hij neemt als voorbeeld het verpakkingsproces. Om de medewerkers achter de inpaktafels aan het werk te houden, moet de toestroom uit het orderpickgebied voldoende groot zijn. “Wij weten wanneer de buffer leegloopt en waarschuwen de verantwoordelijke man. Die kan dan tijdig maatregelen nemen. Of zoals wij zeggen ageren in plaats van reageren.”
LOS is al geïmplementeerd bij logistiek dienstverlener Loxxess uit Duitsland. “Wij zijn nu bezig om het systeem verder uit te rollen over de andere vestigingen van Loxxess”, stelt Hemmecke, die aangeeft dat LOS te koppelen is aan elk warehouse management systeem. “Assortimenten veranderen voortdurend en het aantal uitzonderingen op de regel neemt toe. Ook het orderpatroon verandert van dag tot dag, denk aan de verhouding tussen grote en kleine orders in omnichannelwarehouses. LOS analyseert voortdurend meer dan honderd factoren, wat het mogelijk maakt om de goederenstromen op elk moment zo efficiënt mogelijk te verwerken.”
Optimaal benutten
Bestaande specialisten in magazijnautomatisering steken eveneens tijd en geld in kunstmatige intelligentie. Een voorbeeld is Knapp, dat heeft geïnvesteerd in een Oostenrijkse startup met de naam redPILOT. Deze startup heeft een tool ontwikkeld voor warehouse met verschillende systemen. De tool berekent hoe die systemen op elk moment van de dag het beste kunnen worden benut. Ook wordt de huidige inzet voortdurend geanalyseerd, wat kan leiden voorstellen om de bezetting van de verschillende systemen te veranderen. “Vergelijk het met een labour management systeem”, zegt Werner De Swaef, sales director van Knapp in Benelux. “Als specialist in automatische opslag- en orderpicksystemen kunnen we met deze tool ook de efficiëntie van manuele processen verhogen.”
SSI Schäfer toonde op de LogiMAT een app voor smartphones en tablets. Warehouse managers en supervisors krijgen via die app real-time inzicht in prestatie-indicatoren en goederenstromen. Dat stelt hen in staat om de operatie voortdurend bij te sturen, ook als ze zelf elders zijn. Het resultaat volgens SSI Schäfer: optimaal gebruik van de mogelijkheden die het warehouse biedt. En dus betere prestaties.