‘Houd rekening met de factor mens bij robotisering’

Redactie
29 oktober 2019
3 min

Welke invloed hebben robotsystemen in magazijnen op de mens? Bij die vraag moeten bedrijven stilstaan voordat ze met robotisering aan de slag gaan, stelt Michiel Looze van TNO. Op Logistica vertelt hij hoe bedrijven de factor mens kunnen meenemen in hun robotiseringsslag.

Robots hebben de afgelopen jaren een groot aantal handelingen van mensen overgenomen, variërend van intern transport tot verpakken. Toch loopt er – anders dan de hype rondom robotica misschien doet vermoeden – nog veel menselijk kapitaal rond magazijnen. Looze, senior onderzoeker bij TNO: “Er wordt wel eens gevraagd of het licht al uit mag in magazijnen. Het antwoord daarop is nee. De mens is goed voor een grote variatie aan taken en kan snel schakelen. Ook de komende jaren gaan robots daar niet aan tippen. Zaak dus om goed rekening te houden met de mens al we ervoor kiezen om magazijnen gedeeltelijk te robotiseren.”

Invloed op fysieke en cognitieve belasting

Volgens Looze moet worden gekeken naar de invloed op de werkbelasting, de aantrekkelijkheid van functies en de benodigde skills van magazijnmedewerkers. Drie facetten die nauw met elkaar verweven zijn. “Neem bijvoorbeeld de goods to man-systemen die in veel magazijnen opduiken. Werknemers hoeven hierdoor minder kilometers te lopen. Bedrijven zien dat als een goede ontwikkeling: we zorgen goed voor onze medewerkers. Maar het werk dat ervoor in de plaats komt is vaak stationair: producten pakken en in de bak leggen. Het werk wordt zeer repetitief en dat heeft effect op de fysieke en cognitieve belasting.”

Als manager kun je er natuurlijk voor kiezen om alles te robotiseren wat er te robotiseren valt, vervolgt Looze. “Voor sommige resttaken houd je wat mensen over. Waarschijnlijk gaat de productiviteit omhoog, maar uiteindelijk loop je tegen de lamp omdat de medewerkers niet de juiste skills hebben voor die resttaken of liever ergens anders gaan werken omdat het werk te eentonig is.”

Rekening houden met menselijk kapitaal

TNO adviseert bedrijven daarom een andere insteek, waarbij wordt gekeken naar de optimale inzet van mens en robot. In de verschillende stappen van robotisering wordt dan rekening gehouden met menselijk kapitaal. “Als je met het huidige personeel verder wil, bedenk dan wat goed bij ze past. Welke taken kunnen ze uitvoeren zodat gezondheidsrisico’s niet overschreden worden en de cognitieve belasting optimaal is.” Ook naar het psychosociale aspect moet worden gekeken. Wie controleert wie? Vertelt de mens wat de robot moet doen of geeft de robot taken aan de mens? “Hoe minder vrijheden medewerkers hebben, hoe minder uitdagend de functie.” 

Seminar ‘Mens en Robot in het magazijn’

Tijdens vakbeurs Logistica, van 5 t/m 7 november in de Jaarbeurs, geeft Looze het seminar ‘Mens en Robot in het magazijn’. Tijdens deze sessie gaat hij verder in op de vraag hoe bedrijven kunnen anticiperen op de gevolgen van robotisering voor de mens. Een interessante lezing voor iedereen die op de werkvloer te maken krijgt met technologie, zowel logistiek managers als magazijnmedewerkers.

Inschrijven voor deze lezing kan hier

Gerelateerde artikelen