Hoe jongeren kijken naar duurzaamheid in de logistiek

Jongeren_logistiek
Vincent Both
Vincent Both
31 maart 2025
4 min

Terug naar de basis: wat is logistiek?

Voor veel Nederlanders lijkt het zo vanzelfsprekend: elke dag kun je producten uit de hele wereld kopen in de supermarkt om de hoek. En die nieuwe laptop die je bij een webshop uitzoekt, wordt de volgende dag gratis bij je thuisbezorgd. Maar zo ‘gewoon’ is dat helemaal niet. Daarachter zit de verborgen kracht van Nederland: de transport- en logistieke sector. Logistiek zorgt ervoor dat alles van de bron naar de eindbestemming komt – of het nu van ver komt, juist uit de buurt, of van hier naar verre landen reist. We organiseren, vervoeren en slaan op, van grondstoffen tot scheepsmotoren, van medicijnen tot versproducten. En dat doen we elke dag slimmer, duurzamer en beter, samen met al onze collega’s uit de hele keten.

Logistiek als oplossing voor verduurzaming

Logistiek wordt vaak niet als aantrekkelijk gezien. Mensen denken nog steeds aan luidruchtige dieselvrachtwagens en grote blokkendozen langs de snelweg. Maar wij, de jonge generatie logistieke professionals, zien juist kansen. Kansen om de sector te vernieuwen, verduurzaming te versnellen en te laten zien dat logistiek niet het probleem is, maar juist een oplossing. We denken aan AI-toepassingen om routeplanning te optimaliseren, perfect op maat gemaakte dozen om minder lucht te vervoeren, en distributiecentra die de energiehubs van de toekomst kunnen worden.

We kunnen platte daken veel beter benutten door ze te voorzien van zonnepanelen in combinatie met een groen dak voor betere isolatie en afwatering, en door batterijen te gebruiken om stroom op te slaan en te delen met de buren. En waarom zou een gebouw geen maatschappelijke functie kunnen hebben? Bijvoorbeeld een openbare sportschool waar medewerkers en buurtbewoners samen kunnen sporten.

Niet elke vierkante meter dak hoeft vol te liggen met zonnepanelen; genoeg panelen om je een deel van je dagelijkse verbruik te dekken is al een enorme stap vooruit. En laten we eerlijk zijn: waarom zouden we schaarse grond vol leggen met zonnepanelen als we die ruimte beter kunnen gebruiken voor iets dat we echt nodig hebben – zoals nieuwe woningen? Dan hebben wij er ook nog eens wat aan.

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is allang geen bijzaak meer. De klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 naderen snel. De vraag is niet óf logistiek moet verduurzamen, maar hoe snel en effectief we dit kunnen doen. Deze transitie begint bij ondernemerschap. We moeten niet wachten op de politiek, want er is geen tijd om toe te kijken op trage besluitvorming, wisselend beleid en een overheid die soms meer naar de korte termijn kijkt dan naar de toekomst. We moeten bereid zijn om risico’s te nemen en stappen te zetten.

We zijn ons ervan bewust dat investeringen in duurzaamheid leveren niet altijd direct een financieel voordeel opleveren, maar geloven dat het op lange termijn een Unique Selling Point zal worden. Bedrijven die nu inzetten op duurzaamheid, onderscheiden zich al voor klanten die waarde hechten aan milieubewuste partners. Hierbij is belangrijk om verder te kijken dan alleen de footprint op eigen bodem. Steeds vaker wordt er transparantie gevraagd over de hele keten: van waar de producten die je verkoopt vandaan komen en hoe ze worden getransporteerd. In de toekomst zal deze vraag alleen maar sterker worden. Wie nu vooruitloopt, plukt daar straks de vruchten van.

In deze transitie zien wij als jongeren een kans. Wij laten ons niet tegenhouden door wat er nog niet geregeld is. Wij nemen het voortouw in projectgroepen en bouwen van onderop aan de verandering. Maar we vinden het net zo belangrijk om dit samen te doen met degenen die het bedrijf hebben opgebouwd. Zij weten als geen ander wat het beste is voor de organisatie en hebben vaak al meerdere transities doorgemaakt.

War on talent

Onze generatie kijkt anders naar werk dan vorige generaties. Natuurlijk zijn salaris, doorgroeimogelijkheden en een fijne werkomgeving belangrijk, maar als het erop aankomt is de impact die een bedrijf maakt minstens zo belangrijk. Wij willen werken voor organisaties die verder kijken dan alleen winst. Voor bedrijven die verantwoordelijkheid nemen voor de wereld waarin we leven.

Dit betekent ook dat bedrijven die achterblijven, een risico lopen. Niet alleen op het gebied van wet- en regelgeving, maar ook in ‘war on talent’. Jongeren kiezen steeds bewuster waar ze willen werken, en een sterk duurzaamheidsbeleid kan het verschil maken tussen het aantrekken van nieuw talent of achterblijven in de markt.

Laat zien hoe duurzaam je bent

De keuzes die bedrijven vandaag maken, bepalen wie er morgen voor hen wil werken. Transparantie, zichtbaarheid en vastberadenheid zijn essentieel. Of het nu via social media is of door het organiseren van een open dag: we moeten laten zien dat wij de verandering in gang zetten. Want de toekomst van logistiek is groen. En wij, de jonge generatie, maken het verschil.

Vincent Both

Vincent is voorzitter van Jong Logistiek Nederland, een netwerk voor studenten en jonge professionals tot 30 jaar. Gedreven door zijn passie voor logistiek laat hij jongeren de veelzijdigheid van de sector zien door hen de praktijk te laten ervaren. Vanuit zijn rol bij JLN en zijn functie bij DSV kan hij meepraten over actuele onderwerpen die jonge logistici belangrijk vinden.

Gerelateerde artikelen