Zowel in Frankrijk als Duitsland werken regeringen aan een verbod op het weggooien van restvoorraden en retourproducten. De maatregelen volgen nadat vorig jaar bekend werd dat Amazon in beide landen op grote schaal producten vernietigt.
In Frankrijk gaat het om een maatregel voor onverkochte goederen die nog bruikbaar zijn. Eerste minister Edouard Philippe verwacht dat de wet binnen twee tot vier jaar in werking treedt.
Duitsland werkt aan juridisch kader
In Duitsland pleiten de Groenen voor een verbod op het vernietigen van voorraden. Het Duitse ministerie van Milieu mikt niet op een volledig verbod, maar wil het vernietigen van producten wel inperken. Retailers krijgen een ‘zorgplicht’ over de producten in hun beheer. Zij mogen deze niet meer onmiddellijk vernietigen.
Daarnaast wordt gekeken naar een vrijstelling van omzetbelasting op goederen die worden weggegeven. Nu betalen retailers nog belasting op producten die zij doneren, waardoor vernietigen in veel gevallen goedkoper is.
Ophef om vernietigen producten
Vorig jaar ontstond in beide landen ophef toen uitkwam dat producten bij Amazon geen lang leven beschoren zijn. Uit productlijsten, foto’s en verklaringen van medewerkers zou blijken dat Amazon zowel retouren als nieuwe producten vernietigt. Zelfs externe verkopers kunnen hun onverkochte voorraden bij Amazon kwijt, die de vernietiging vervolgens voor zijn rekening neemt.
Amazon blijkt niet de enige retailer die zich hier schuldig aan maakt; uit onderzoek van de universiteit van Bamberg blijkt dat vier procent van de retourproducten in Duitsland wordt vernietigd.
Afbeelding: Mike Mareen / Shutterstock.com