FNV: ‘Picnic toch een supermarkt na aanpassing cao’, Picnic ontkent

Redactie
03 maart 2020
2 min

Medewerkers van Picnic vallen nu toch onder de cao Supermarkten. Dat stelt vakbond FNV. De cao zou zijn aangepast, waardoor ook medewerkers van Picnic als supermarktmedewerkers gezien worden. Picnic zegt van niets te weten. 

Vorig jaar oordeelde de rechter – in een zaak aangespannen door het FNV – dat medewerkers van online supermarkt Picnic niet onder de cao vallen. Omdat Picnic zijn bedrijfsactiviteiten heeft ondergeknipt in verschillende bv’s, geldt de supermarkt-cao niet voor al deze bedrijfsonderdelen.   FNV ging niet akkoord met de uitspraak van de rechter. Het hoger beroep in de zaak zou uiterlijk deze week worden ingediend, maar de vakbond ziet daar nu toch vanaf. 

Volgens FNV is in de nieuwe cao beschreven dat ook supermarkten die hun activiteiten in losse onderdelen hebben ondergebracht, onder de nieuwe cao vallen. “De rechter oordeelde dat wat Picnic deed mocht. Wij overwogen een hoger beroep, maar dat is met deze cao-aanpassing niet meer nodig”, aldus FNV-bestuurder Karin Heynsdijk.

Picnic weet van niets

Die uitspraak komt voor Picnic als een verassing. Topman Michiel Muller zegt van niets te weten. “Wij zijn met geen van de partijen daarover in gesprek. Zeker niet met FNV, want die bond is helemaal niet betrokken bij de supermarkt-cao, daaruit zijn ze eerder weggelopen”, laat Muller optekenen door het Parool

In de supermarktbranche gelden twee cao’s, die enigszins van elkaar afwijken. Voor Muller is het onduidelijk over welke cao FNV het heeft. “Zelfs als dat nu bij een van de cao’s zou zijn afgesproken dan nog is dat niet met terugwerkende kracht algemeen verbindend verklaard. Daarvoor zal toch eerst weer het hele traject met de overheid doorlopen moeten worden. Dat zal niet meer lukken nu de rechter heeft geoordeeld dat bedrijven zoals wij, juridisch niet onder de cao vallen.”

‘Opvallende timing’

De Picnic-oprichter noemt de timing van FNV opvallend. “Maandag was de laatste dag dat FNV beroep had kunnen aantekenen tegen de uitspraak van de rechter. Dat durven ze blijkbaar niet aan en vervolgens komen ze met deze onjuiste mededeling, om hun gezicht te redden.”

Gerelateerde artikelen