Deliveroo voor de rechter om schijnzelfstandigheid

Redactie
19 juni 2018
2 min

FNV maakt de gang naar de rechter in het conflict met Deliveroo. De maaltijdbezorgdienst zou met schijnzelfstandigen werken en zich daardoor niet aan de cao houden. 

Afgelopen vrijdag overhandigden bezorgers van Deliveroo een dagvaarding aan de directie van het bedrijf, dat sinds dit jaar geen bezorgers meer in loondienst wil nemen. Deliveroo werkt sindsdien enkel met bezorgers die zich als zzp’er registreren. 

FNV noemt die constructie onwettig, omdat de bezorgers in haar ogen geen ondernemers zijn. Zo’n vijftien bezorgers hebben zich verenigd in de ‘Riders Union’. Samen met de vakbond strijden zij voor een cao. 

Ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering

Eerder dit jaar hoopte Deliveroo de gemoederen te sussen door de koeriers toch te verzekeren tegen ongevallen en aansprakelijkheid. Die maatregel was voor FNV en een deel van de bezorgers niet voldoende. 

”Welke zzp’er ken je die een verzekering krijgt van zijn opdrachtgever? Deliveroo weet zelf ook wel dat het niet klopt wat ze doen, anders zouden ze geen verzekeringen gaan uitdelen. Dat was gewoon een publiciteitsstunt. Deze mensen moeten een cao krijgen”, aldus Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek in het Parool. 

Deliveroo: ‘Bezorgers willen flexibiliteit

Tegen het Financieel Dagblad stelt Deliveroo verrast te zijn door de zet. Het bedrijf meent dat het bezorgers een ‘bijbaan op zelfstandige basis’ aanbiedt. Bezorgers zouden de zelfstandigheid juist waarderen door de flexibiliteit. “We willen hen naast flexibiliteit ook zekerheid bieden, daarom krijgen ze gratis een uitgebreide verzekering. Graag werken we samen met vakbonden en overheid om een einde te maken aan de wisselwerking tussen flexibiliteit en zekerheid.”

‘Rechtszaak wordt zware dobber voor FNV

Het FD laat de Amsterdamse hoogleraar arbeidsrecht Jaap van Slooten aan het woord, die verwacht dat FNV een zware dobber heeft aan de rechtszaak tegen Deliveroo. Nederlandse rechters zouden zeer terughoudend zijn bij het constateren van schijnzelfstandigheid. 

Van Slooten benadrukt dat de bezorgers uit vrije wil aan de slag gaan als zzp’er. Tegen de krant zegt hij: “Wanneer twee partijen iets afspreken, moet je van goeden huize komen als derde partij om te bepleiten dat het anders moet zijn. Rechters houden wel degelijk rekening met persoonlijke intentie.” 

Gerelateerde artikelen