Bouwbedrijf VDR pleit voor circulaire distributiecentra

Redactie
10 april 2019
3 min

Er wordt volop gebouwd in logistiek Nederland. In 2018 werden er negentig nieuwe distributiecentra opgeleverd, samen goed voor een oppervlakte van meer dan 2 miljoen vierkante meter. Bouwgroep VDR waarschuwt voor kannabalisering van het land en pleit voor meer circulaire bouw: “Deze centra worden geconstrueerd alsof ze altijd nodig zullen zijn. Wat niet zo is.” 

Eind 2018 stond er 33.343.000 vierkante meter aan logistiek vastgoed in Nederland, verdeeld over 2000 gebouwen, schrijft het Financieel Dagblad. VDR bouwt jaarlijks zo’n tien procent van de distributieruimte die in gebruik wordt genomen. Het bouwbedrijf verwacht dat deze centra in de toekomst niet nodig zullen zijn en waarschuwt voor een ‘industrieel landschap vol afgedankte loodsen’.   

“Deze centra worden in hoog tempo gebouwd”, zegt directeur Luc Baltus tegen het FD. “En ze worden geconstrueerd alsof ze altijd nodig zullen zijn. Wat niet zo is. Onze kinderen vinden iets slimmers uit dan deze grote centra, daar ben ik van overtuigd. En dan staan ze er maar.”

Oude panden

Oude centra uit de jaren zestig, zeventig of tachtig voldoen nu al niet meer aan de eisen, meent Baltus. “Vorkheftrucs kunnen er niet optimaal bewegen. Ze zijn niet hoog genoeg. De vloer is niet sterk of vlak genoeg. Of ze verbruiken te veel energie.” 

Van leegstaande loodsen is nu zelden sprake. De vraag naar logistiek vastgoed is zo hoog dat er ook voor oudere gebouwen een huurder is te vinden. Het totale oppervlak aan oude leegstaande panden bedraagt slechts 124.000 vierkante meter.

Sloop is kostbaar en vervuilend

Mochten die distributiecentra in de toekomst toch onbruikbaar worden, dan lijkt sloop de enige oplossing. Zo wordt een 20-jarig distributiecentrum van VDR, dat werd gehuurd door CEVA Logistics, gesloopt om ruimte te bieden aan een nieuw pand voor pakketdienst GLS. Die sloop is echter kostbaar en vervuilend. Want, waar gaat het restmateriaal heen? Baltus: “Van sommige bouwmaterialen weten we aan het einde van de levensduur niet wat je er mee kunt. Het is maar de vraag of je het nog terug kunt winnen als zuiver product. Verbranden is dan vaak de enige optie.”

De betonnen funderingen zijn bovendien moeilijk te verwijderen. Onder een magazijn van 50.000 vierkante meter in Bleiswijk, ligt een oude fundering van 8000 kubieke meter. “Als we de grond niet meer kunnen hergebruiken dan kannibaliseren we langzaam maar zeker ons land.”

Circulair bouwen

Baltus wil dat er in de toekomst wordt gebouwd met materiaal dat na de sloop kan worden hergebruikt, zonder dat het zijn waarde verliest. In het ideale gebouw van de directeur is de vloer niet van beton, maar van geopolymeer (waar minder uitstoot bij vrijkomt). Het stalen geraamte is niet aan elkaar gelast, maar geschroefd. Ook isolatie, tussenwanden en dakbedekking kan eenvoudig opnieuw worden gebruikt. 

VDR hoopt op meer draagkracht voor deze constructiefilosofie. “De buitenwereld moet er in geloven. Zoals financiers. En ook gemeenten kunnen helpen. Ze zouden kunnen eisen dat de eigenaar het gebouw weghaalt, als het een paar jaar niet meer wordt verhuurd. Zodat er een schone kavel overblijft.” 

Gerelateerde artikelen