Om bedrijven en werknemers in de de sector meer houvast te bieden gedurende de coronacrisis, hebben sectorpartijen een Coronaprotocol Transport en Logistiek opgesteld. Het protocol toont werkgevers, opdrachtgevers, zzp-ers en werknemers hoe er in het wegtransport en de logistiek veilig doorgewerkt kan worden ten tijde van de coronacrisis en de anderhalve-meter-economie.
Het protocol is door vakbonden en sectorpartijen als TLN en evofenedex opgesteld in overleg met de rijksoverheid en moet een ‘heldere set aan afspraken’ bieden. De initiatiefnemers willen dat er in de logistiek zoveel mogelijk kan worden doorgewerkt, zonder dat de veiligheid van werknemers in het geding komt. “Behoud van werk en inkomen en het voorkomen van faillissementen is de uitdaging waar we met elkaar voor staan. Zonder de gezondheid van werknemers in gevaar te brengen”, aldus Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek.
Uitgangspunt van het Coronaprotocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM, de overheid en de Europese Commissie. De afspraken zijn onder andere:
- Stel een coördinator aan binnen het bedrijf die centraal aanspreekpunt is voor vragen, en maak bekend aan medewerkers wie dat is.
- Zorg ervoor dat aangepaste procedures van klanten van tevoren bij chauffeurs bekend zijn. Verschaf desinfectans en wegwerphandschoenen aan medewerkers voor gebruik onderweg.
- Voorkom dat medewerkers in grote getalen bij elkaar komen. Scheid binnenkomende en vertrekkende collega’s van elkaar door bijvoorbeeld de overbruggingsshift te verruimen of aangepaste looproutes in te stellen.
- Reinig bij wisseling van de bezetting de cabine met water en een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Denk aan: stuur, pook, instrumentendashboard, deurgrepen en aansluitpunt veiligheidsgordel.
- Wacht buiten als de wachtruimte niet geschikt is om 1,5 meter afstand te houden of wacht in de cabine.
- Behandel werknemers van dienstverleners hetzelfde als de eigen werknemers.
- Stel toiletruimte beschikbaar voor bezoekende chauffeurs en reinig deze intensiever dan gebruikelijk.
“De transportsector werkt vanaf dag één in deze periode hard door om het vervoer van belangrijke goederen op gang te houden”, zegt Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) over het protocol. “Ik heb veel respect voor de chauffeurs die er voor zorgen dat onze spullen bezorgd worden. Het is goed dat alle mensen in het transport nu extra houvast hebben om zo veilig mogelijk te kunnen blijven werken.”
Afbeelding: Dafinchi / Shutterstock.com