Bijna twintig procent van alle werkenden voelt zich onveilig op de werkvloer door de coronacrisis. Onder laagopgeleiden is dit percentage hoger: 33 procent. Werkgevers zouden onvoldoende maatregelen treffen om hen tegen besmetting te beschermen.
Dat blijkt uit onderzoek van het CNV onder een groep van 2.000 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond. Werknemers in vitale beroepen, zoals magazijnmedewerkers en transporteurs, kunnen hun werk niet vanuit huis doen. Van deze medewerkers voelt 33 procent zich onveilig. 27 procent geeft aan dat de werkgever geen goede maatregelen neemt om hen te beschermen.
“Omgerekend betekent dit dat meer dan bijna twee miljoen werkenden zich momenteel onveilig voelen. Werkgevers treffen onvoldoende maatregelen om hen te beschermen. Uiterst onacceptabel. Als we niets doen, dreigen miljoenen Nederlanders via de werkvloer besmet te worden met Corona”, aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
‘Tegenstelling witte en blauwe boorden’
De vakbond noemt het schrijnend dat met name de laagopgeleiden ‘de prijs betalen van deze crisis’. “Veel van hen werken in vitale sectoren en staan in de frontlinie van deze crisis. Zij genieten helaas minder bescherming dan hoogopgeleiden. De tegenstelling tussen witte en blauwe boorden tekent zich ook hier weer af.”
Het CNV roept leden op om misstanden te melden. Fortuin: ‘We gaan de veiligheid op de werkvloer de komende tijd nog scherper monitoren. Mochten de misstanden aan blijven houden, dan roepen we de overheid op om meer inspecties uit te voeren. Maar hopelijk komt het niet zover en kan iedereen veilig zijn of haar werk doen.’