Het Delftse Hardt Hyperloop heeft een miljoeneninvestering ontvangen. Het geld wordt gebruikt voor de realisatie van een drie kilometer lange testbaan, die ervoor moet zorgen dat in 2025 de eerste goederen per hyperloop worden vervoerd.
Hardt Hyperloop is een initiatief van vier studenten van de TU Delft. Het bedrijf werkt sinds 2016 aan de ontwikkeling van capsules die door vacuüm buizen reizen. Daarmee kan een snelheid tot duizend kilometer per uur worden behaald. Het Delftste bedrijf haalde in totaal tien miljoen op van binnen- en buitenlandse investeerders. Een groot deel van dat bedrag komt van het Nederlandse Koolen Industries.
Testbaan van drie kilometer
Hardt Hyperloop gaat de kapitaalinjectie gebruiken voor de aanleg van een testbaan van drie kilometer. De technologie werd vooralsnog gestest op een baan van dertig meter. Dat is onvoldoende om topsnelheden van 700 kilometer per uur te bereiken. De testbaan zal onderdeel uitmaken van het European Hyperloop Centre. Onduidelijk is nog waar dit testcentrum gaat komen. Begin 2020 wordt hier een beslissing over genomen. Het bedrijf zegt zich te oriënteren op een locatie in Nederland.
Europees netwerk
Vanaf 2025 moeten de eerste goederen via de hyperloop worden vervoerd. Vanaf 2030 wil het bedrijf ook passagiers gaan vervoeren op korte afstanden, bijvoorbeeld van het vliegveld naar het stadshart. Op termijn streeft het naar een compleet Europees netwerk dat de grootste steden met elkaar verbindt.