Het merendeel van de logistieke bedrijven heeft het eerste kwartaal van 2019 met winst afgesloten. Tevredenheid overheerst, maar het grote aantal openstaande vacatures blijft een bron van zorg.
Dat blijkt uit de TLN conjunctuurenquête over het eerste kwartaal van 2019. 61 procent van de respondenten sloot het eerste kwartaal met winst af. 43 procent van de TLN-leden noteerde een omzetstijging ten opzichte van een jaar eerder. De kosten stegen, vooral door brandstof en personeelskosten, maar ook de prijzen namen voorzichtig toe. 66 procent meldt een prijsstijging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018.
Openstaande vacatures
Tevredenheid lijkt te overheersen. Dat geldt voor alle aspecten: concurrentiepositie, liquiditeit, bezetting, orderportefeuille, omzet en bedrijvigheid. Ontevreden zijn de logistieke bedrijven met het aantal openstaande vacatures en de moeite die het kost om ze te vervullen.
‘Kwaliteit valt tegen’
41 procent van de respondenten had vacatures, 90 procent daarvan zocht 1 tot 6 nieuwe medewerkers. 67 procent vond de vacatures ook moeilijk (46 procent) tot zeer moeilijk (21 procent) te vervullen. Daarmee is de situatie verslechterd ten opzichte van het 4e kwartaal 2018. Toen had 37 procent van de respondenten vacatures. Bedrijven uiten hun zorgen over de kwaliteit van het beschikbare personeel. “Vorig jaar (2018) weinig problemen mee gehad, dit jaar wil het tot op heden nog niet lukken om iemand op gesprek te krijgen”, schrijft een respondent. Een ander zegt: “Er komen wel sollicitaties, maar voor tijdelijk, studenten, of rommel.”
Verwachtingen
Voor het tweede kwartaal van 2019 verwacht het gros van de respondenten dat de omzet en winst gelijk zullen blijven. Ook wordt positief gedacht over de komende vijf jaar: 57 procent van de TLN-leden voorziet een positieve toekomst voor het bedrijf, 23 procent denkt daar neutraal over. Slechts 5 procent voorspelt een negatieve toekomst.