Er werd in 2018 voor 2,5 miljoen vierkante meter aan logistieke ruimte verhuurd of verkocht, een stijging van 12,5 procent ten opzichte van recordjaar 2017. Omdat het bestaande aanbod niet voldoet aan de moderne kwaliteitseisen, weken gebruikers vaak uit naar nieuwbouw.
Dat blijkt uit cijfers van Dynamis, koepelorganisatie van vastgoedbedrijven. Door de stevige economische groei en bloeiende handel werd er vorig jaar veel logistiek vastgoed opgenomen. Vooral in Rotterdam, Tilburg-Waalwijk, Venlo-Venray en West-Brabant floreerde de markt. Buiten de logistieke hotspots was veel dynamiek zichtbaar in opkomende regio’s als Twente en Rivierenland.
Bestaand aanbod voldoet niet
Volgens Dynamis voldoet een aanzienlijk deel van het bestaande aanbod niet aan de huidige kwaliteitseisen. Zo is de vrije hoogte in twee derde van de aangeboden panden lager dan de nieuwbouwstandaard van 12,2 meter. Veel gebruikers wijken hierdoor uit naar nieuwbouw; bijna de helft van de partijen die in 2018 verhuisden kozen voor een nieuwbouwproject.
Buitenlandse arbeidskrachten voor personeelstekorten
De kloof tussen de vraag en het beschikbare aanbod vormt een belemmering voor de toekomstige groei, meent Dynamis. Die belemmering wordt versterkt door tekorten op de arbeidsmarkt. In twee jaar tijd is het aantal vacatures in de logistieke sector meer dan verdubbeld. Dynamis ziet de instroom van buitenlandse arbeidskrachten als een oplossing voor de korte termijn.
Minder economische groei
Ook de lagere economische groei zal de vraag naar logistiek vastgoed afzwakken, voorspelt de koepelorganisatie. Ondanks de afzwakking blijft de dynamiek in deze vastgoedsector van een hoog niveau. De politieke verhoudingen op het wereldtoneel vormen echter een risico voor internationaal opererende logistieke partijen.