Transportondernemers kijken positief terug op 2018

Redactie
19 december 2018
2 min

Ondernemers in de transportsector kijken redelijk tevreden terug op de prestaties van hun bedrijf in 2018. Het aantal opdrachten steeg en de financiële prestaties scoren een ruime voldoende. Voor 2019 verwachten ondernemers veel van digitale datadeling en elektrisch rijden.

Beurtvaartadres, opgericht door brancheorganisaties evofenedex en TLN, vroeg klanten in een eindejaarsenquête naar het afgelopen jaar en hun verwachtingen voor 2019. Met een 7,3 geven bedrijven hun eigen prestaties in 2018 een ruime voldoende. Vergelijkbare rapportcijfers geven ze aan hun financiële prestaties en concurrentiepositie.

Bij verreweg de meeste ondernemers is het aantal opdrachten het afgelopen jaar gelijk gebleven of zelfs gestegen. Minder zijn ze te spreken over het kabinetsbeleid, dat geven ze nog geen zes. Vooral de toegenomen regeldruk vindt ruim 60 procent een slechte ontwikkeling.

Lees ook: Groei in transport en logistiek vlakt af in 2019

Digitale datadeling en elektrisch rijden

Voor 2019 wordt veel verwacht van digitale datadeling en elektrisch rijden. Dat laatste is opvallend, omdat de helft van de respondenten niet van plan is om in duurzaamheid te investeren. Gebeurt dit wel, dan is dit vooral een bijeffect van digitalisering.

Zowel digitalisering als datadeling leiden tot meer efficiëntie en meer veiligheid, zo verwachten de respondenten. 

Fileproblematiek meest hardnekkige uitdaging

Ondernemers zien fileproblematiek als grootste uitdaging voor 2019. Dit wordt als ‘voldongen feit’ gezien, waar maar weinig aan te doen is. Een kwart van de ondernemers denkt dat dit probleem extra geld gaat kosten in 2019. 

Ook over het vervangen van personeel, bij bijvoorbeeld ziekte, en nieuwe wet- en regelgeving leveren in 2019 beperkingen op, blijkt uit de enquête. Ruim de helft van de bedrijven heeft geen tekort aan vakmensen. Als bedrijven wel nieuwe mensen nodig hebben, zetten ze vooral in op digitale oplossingen, actief personeel werven en extra belonen.

Geen hoofdbrekens over Brexit

De Brexit lijkt in de sector een stuk minder te spelen dan in de media. Slechts een derde verwacht echt hinder van de Brexit te ondervinden, waarbij een overgrote meerderheid aangeeft voorlopig rustig af te wachten wat er gaat gebeuren. Maar één op de tien bedrijven geeft aan al goed voorbereid te zijn op de Brexit.

Als grootst mogelijke risico’s worden nieuwe wet- en regelgeving, douaneformaliteiten en langere wachttijden bij de grens genoemd. Sowieso worden deze drie punten bij internationaal zakendoen als grootst mogelijke obstakels aangeduid.

Gerelateerde artikelen