Europese organisaties moeten zich intensiever voorbereiden op de Brexit. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal namelijk grote gevolgen hebben.
Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie. Zowel overheden, het bedrijfsleven als particulieren dienen zich versneld voor te bereiden op ‘alle scenario’s’, zo valt te lezen in een mededeling.
“De Europese Unie werkt hard aan een overeenstemming voor een geordende terugtrekking”, luidt het bericht. “Er is echter geen zekerheid dat een overeenkomst zal worden bereikt. En zelfs wanneer er overeenstemming wordt bereikt, zal de relatie van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie niet langer die van een lidstaat zijn en zich in een fundamenteel andere situatie bevinden.”
De Brexit staat gepland op 30 maart 2019. De vraag is of er voor die tijd een akkoord wordt bereikt over de toekomstige relatie tussen de Britten en Brussel. De Europese Commissie stelt dat het vertrek van het VK ongeacht een eventueel akkoord tot ontwrichting zal leiden.
Wanneer er voor 30 maart wel een terugtrekkingsakkoord wordt aangenomen, gaat er een overgangsperiode in werking. Het Verenigd Koninkrijk valt dan vanaf 1 januari 2021 niet meer onder de Europese wetgeving.
Deze overgangsperiode vervalt echter wanneer Londen en Brussel niet tot een akkoord komen. De Europese wetgeving is dan direct niet meer toepassing op Groot-Brittannië. In dat geval zullen bijvoorbeeld douanecontroles worden ingevoerd.