Ook na recordjaar 2017 blijft het druk op de markt voor logistiek vastgoed. In de eerste helft van dit jaar werd er 1,4 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed in gebruik genomen, een stijging van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Dat becijfert internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Wanneer de markt zich op dit niveau blijft ontwikkelen, komt de opname over heel 2018 uit boven het recordniveau van vorig jaar.
Hang naar stedelijke gebieden
Logistieke gebruikers ervaren schaarste aan geschikt bestaand aanbod. Het bedrijfsruimteaanbod lijkt met 7,6 miljoen vierkante meter voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen, maar veel aanbod is sterk verouderd en staat bovendien op de verkeerde locatie.
Logistieke partijen zoeken in toenemende mate de nabijheid van steden, om zo aan voldoende gekwalificeerd personeel te kunnen komen. “Hierin hebben ze wel te maken met toenemende concurrentie van partijen die strategische grondposities kopen. Overigens is deze hang naar stedelijke gebieden wel sterk afhankelijk van the central point of gravity en van het gebied waarbinnen de supply chain van een organisatie actief is. Waar een e-commerce bedrijf zo dicht mogelijk bij de klanten wil zitten, kiest een nationaal of regionaal DC eerder voor de nabijheid van productiefaciliteiten”, zegt Menno van Boxtel, Head of Logistics Cushman & Wakefield.
Gebruikers wijken uit naar nieuwbouw
Gebruikers zijn daarom vaak genoodzaakt uit te wijken naar nieuwbouw. Dat zorgt voor uitdagingen, omdat grondposities binnen (en tegenwoordig ook buiten) de hotspot regio’s steeds schaarser worden. Ontwikkelaars en beleggers hebben bovendien te maken met stijgende bouwkosten, die harder in de lift zitten dan de huurprijzen.
Toch remmen deze factoren de behoefte aan logistiek vastgoed niet. Cushman & Wakefield voorspelt dat de opname over heel 2018 bij de huidige marktontwikkelingen uitkomt boven het recordniveau van 2017.