Grootschalige automatisering heeft grote gevolgen voor de logistiek. Waar de sector eerst werd gedreven door de kernwoorden ‘sneller, efficiënter en groter’, vindt nu een verschuiving plaats naar ‘slimmer, kleiner en verbonden’. Organisaties zoeken professionals die kunnen
anticiperen op verandering. Recruitmentorganisatie Hays zet daarom vijf banen op een rij die een grote rol gaan spelen in de logistiek van de toekomst.
In het rapport ‘Baan van de toekomst‘ stelt Managing Director Robert van Veggel dat de sector volop aan het innoveren is. “De logistieke sector is specialistisch, en heeft een brede impact
op diverse thema’s zoals milieu, leefbaarheid, digitalisering,
deeleconomie, transport en personenvervoer. De sector heeft daarmee een duidelijke
maatschappelijke betekenis. Die betrokkenheid zien wij
terug bij zowel bedrijven als professionals in de markt.” Volgens Van Veggel biedt dit voor professionals in de markt nieuwe kansen.
Trend: persoonlijk werk
Een nieuwe trend die zich in de logistiek zal manifesteren is de beweging dat werk steeds persoonlijker wordt. Professionals zouden vaker voor werkgevers kiezen die qua cultuur, waarden en sfeer passen bij hun eigen overtuigingen. Organisaties moeten potentiële kandidaten dan ok emotioneel raken om ze binnen te halen en te houden, zo luidt het rapport. Aan de andere kans mag van potentiële medewerkers worden verwacht dat zij zich echt inleven in de doelstellingen en bewust voor hun baan kiezen. Van Veggel: “Dat levert wendbare organisaties op die in staat zijn om in hoog tempo vernieuwingen door te voeren.”
Top 5 banen van de toekomst
1. Logistiek programmeur/planner
Automatische processen en autonome vervoersmiddelen bieden veel mogelijkheden voor snelle, efficiënte en milieuvriendelijke logistiek. Deze processen moeten worden ingericht door slimme professionals met verstand van ICT, logistiek en planning. De logistiek programmeur/planner is de schakel tussen programmeurs en het supply chain-netwerk en zorgt met creatieve oplossingen dat alles op rolletjes verloopt. Hij of zij programmeert planningen in de systemen en zorgt voor de verbindingen tussen warehouses, mobiliteitssystemen en klantsystemen. De functie vergt een sterk analytisch vermogen en een projectmatige werkwijze.
Jaarsalaris: 45.000 – 75.000 euro bruto per jaar.
2. Voorspellende supply chain data-analist
Dankzij Internet of Things, automatisering en koppeling van logistieke processen, komt er steeds meer data vrij. De supply chain analist verzamelt en analyseert deze data en zet dit om in waardevolle stuurinformatie voor directies en management. Inzet van ‘predictive data’ wordt hierin de kern; de analist wordt in toenemende mate een voorspeller. Marktinformatie, weersvoorspellingen en consumentsentimenten worden gecombineerd en verwerkt naar essentiële informatie voor transport, waarmee klanten met precisie worden bediend en kosten bespaard. De voorspellende supply chain data-analist heeft een bedrijfseconomische, wiskundige of econometrische opleiding en een sterk analytisch vermogen. Kennis van data analyse tools, software, modelleren en programmeren is een pre.
Jaarsalaris: 45.000 – 65.000 euro bruto per jaar.
3. Auditor circulaire logistiek
Consumenten en bedrijven kijken steeds meer naar de impact van een product of dienst op het milieu. Met als gevolg dat logistieke processen in de toekomst transformeren van ‘milieuvervuilers’ naar ‘energie-opwekkers’. Auditors in circulaire logistiek ontwerpen deze nieuwe businessmodellen en maken de effecten van logistiek op de maatschappij inzichtelijk. Zij zijn accuraat, integer en communicatief vaardig.
Jaarsalaris 40.000 – 65.000 euro bruto per jaar.
4. High-tech transport verkeersleiders
Zoals de verkeersleider vliegtuigen begeleidt, controleert de high-tech transport verkeersleider de autonome transportsystemen. De high-tech verkeersleider heeft als taak ongelukken te voorkomen en moet onder een hoge werkdruk presteren en veel verantwoordelijkheid kunnen nemen. Stressbestendigheid is van groot belang in deze functie.
Jaarsalaris: 40.000-60.000 euro bruto per jaar.
5. Demand planners
Een demand planner stelt de lange termijnplanning op aan de hand van forecasts vanuit de klant, om zo inzicht te verkrijgen in de toekomstige orderstromen en te komen tot een efficiente planning van voorraardorders, opslagcapaciteiten, productielijnen en personeel. De demand planner is daarmee de schakel tussen commercie en productie. Deze functie vraagt om een zeldzaam grote mate van precisie, in combinatie met een sterk analytisch vermogen en goede communicatieve vaardigheden.
Jaarsalaris: 50.000 – 65.000 euro bruto per jaar.
Redactie LogistiekProfs