Bekijk het programma van het LogistiekProfs-theater tijdens Logistica

Redactie
02 november 2015
10 min

Aanstaande Logistica is LogistiekProfs aanwezig met een eigen theater vol kennissessies. Bezoekers van Logistica kunnen vier dagen lang in hal 10 terecht voor seminars over de meest uiteenlopende onderwerpen. Bekijk hier het hele programma en schrijf je in!

Dinsdag 10 november

13:30 – 14:00
‘Van logistiek naar supply chain management, natuurlijk, maar hoe dan?
Ing. Bastiaan vd List en Maarten Snijders MSc, BLMC
Logistiek is fundamenteel anders dan supply chain management. Wat zijn de uitdagingen die je tegen komt als je ‘van logistiek naar supply chain management’ wil transformeren?

Over Maarten Snijders
Maarten is afgestudeerd als Master in Supply Chain Management aan de Universiteit Twente. Tijdens zijn studie deed hij in opdracht van BLMC onderzoek naar de relatie tussen de prestaties van ketens en de cultuur van organisaties. Zijn thesis werd beoordeeld met een negen.

Na zijn studie trad hij in dienst van BLMC waar hij verantwoordelijk is voor onderzoek zoals de Nationale Supply Chain Monitor die door Business Universiteit Nyenrode (Prof. Dr. Jack vd Veen) en BLMC gezamenlijk is opgezet en uitgevoerd. Verder ondersteunt Maarten interim professionals van BLMC bij de uitvoering van verbetertrajecten binnen de supply chain.  Oa. hiervoor heeft hij in nauwe samenwerking met collega’s de wetenschappelijke Supply Chain Check ontwikkeld.

Over Bastiaan van der List
Bastiaan van der List heeft gestudeerd aan de HTS in Leeuwarden waar hij in 1991 zijn titel ingenieur in de Technische Bedrijfskunde heeft behaald. Vervolgens is Bastiaan in 1994 CPIM gecertificeerd door APICS. Bastiaan heeft 20 jaar gewerkt in management en projectmatige functies in de supply chain bij bedrijven als Koopmans Consumenten Producten, IDEXX Laboratories en IKEA. Naast het verrichten van managementactiviteiten heeft hij zich bezig gehouden met verbeter- en veranderprojecten op het gebied van planning- en voorraadbesturing, inkoop, ERP en software implementatie, Activity-based Costing, 3PL, 5S, procesverbetering en supply chain design.

Naast het les geven en het begeleiden van studenten bij (afstudeer)stages werkt Bastiaan onder andere voor BLMC als Supply Chain Professional en is hij actief bij de opzet en uitvoering van verbetertrajecten in de supply chain. Zo is hij betrokken geweest bij projecten bij Neckermann in Hulst en Florensis in H.I. Ambacht. Verder werkt hij samen met BLMC collegae aan de professionalisering van Supply Chain Management gewerkt als basis voor verbetermanagement.

Bastiaan studeert op dit moment naast zijn werk Bedrijfskunde aan Nyenrode Business Universiteit.

Woensdag 11 november

12:00 – 12:30
De impact van 3D printen op de logistiek – mug of olifant?
Drs. Alexander Hermanns, INDICIA
UPS zet een eigen printcenter op met honderd 3D printers. DHL wacht nog even omdat maximaal 4% van de goederenstroom uit China geprint zou kunnen worden, in slechtere kwaliteit. TNT gaat ook met printers aan de slag. Mensen werken wereldwijd digitaal samen om een prothese te maken die in Afrika ter plekke uit de printer rolt. De Nederlandse consument heeft voor het eerst meer online besteedt dan in stenen winkels. In China zijn in één dag 10 huizen 3D geprint.

U vraag zich af wat de stand van zaken is omtrent 3D printing, wat de impact op de logistieke keten nou echt is en wordt, en hoe 3D printen zich verhoudt tot bijvoorbeeld big data en robotisering. En u wilt geïnspireerd worden? Dan is deze lezing voor u!

Over Alexander Hermanns
Alexander Hermanns is werkzaam bij INDICIA, als Directeur voor Technologie en Innovatie. INDICIA ontwikkelt onder andere 3D modelleer en print software als ook de besturing voor 3D printers.

Alexander Hermanns bekijkt technologische trends en mogelijkheden als bedrijfskundige met een technische en psychologische achtergrond, helpt bedrijven en teams deze toepasbaar te maken en draagt zorg voor succesvolle implementatie.

Hij is regelmatig spreker over 3D printing, big data, internet of things, artificiële intelligentie, virtual reality en robotica, zowel in Nederland als daarbuiten. Inspirerend met een realistische insteek verbindt combineert hij trends met praktische hands-on ervaring.

12:45 – 13:15
Slimme oplossingen voor het snel ontwikkelende e-commerce landschap
Jorg Megens – business Innovator DocData
Hoe kun je als (r)etailer of producent je producten bij de consument krijgen? Welke service verwachten de consumenten? Hoe is dit in de jaren veranderd? Wat zijn de gevolgen van de keuzes die je als bedrijf zijnde maakt? Welke logistieke uitdagingen komen kijken bij de keuze voor specifieke verkoopkanalen?

Op dit soort vragen zal ingegaan worden tijdens deze interactieve lezing. Het is onder andere interessant voor je als je:
– met je bedrijf op zoek bent naar nieuwe manieren om je producten aan de man te brengen.
– geen duidelijk beeld hebt van de klantwensen of de marktkenmerken in de e-commerce wereld.
– op zoek bent naar inspiratie voor volgende strategische stappen.
– er achter te komen welke slimme oplossingen er  door o.a. Docdata bedacht zijn voor de uitdagingen die er komen kijken in het veranderende landschap van de e-commerce.
– je een beetje klaar bent met alle hardcore logistieke verhalen en eens lekker op een stoelje de tijd door te brengen met wat interessante mensen om je heen.

Over Jorg Megens
Jorg Megens is Business Innovator bij Docdata, e-commerce specialist uit Waalwijk. Hij is betrokken bij innovatie projecten op het gebied van fulfilment en new e-commerce service ontwikkeling. Tijdens zijn werkzaamheden staat hij constant in contact met allerlei spelers uit de e-commerce markt om trends op te merken.
Hij wordt enthousiast van slimmigheidjes, gekke ideeën, moedige ondernemers, vooruitdenkende klanten, en staat altijd open voor een discussie.

13:30 – 14:00
‘Leiderschap in de suply chain, cruciaal voor succesvol supply chain management’
Michel van Buren MBA – BLMC 
De supply chain leider moet zonder dat hij hiervoor hiërarchisch verantwoordelijk is de betrokkenen in de keten optimaal laten samenwerken. Hoe doe je dat?

Over Michel van Buren
Michel van Buren (1961) is sinds zijn studie Maatschappelijk Werk bevangen door het thema gedrag, en dan met name de wijze waarop gedrag van mensen kan worden beïnvloed. Nog voor zijn dertigste belandde hij in de logistiek, waar hij verschillende leidinggevende functies heeft bekleed. In deze fase heeft hij een MBA-opleiding gevolgd om zich, naast het gedrag van mensen, te verdiepen in het gedrag van organisaties. Zijn verbazing over de geringe aandacht in deze sector voor gedragsverandering lag in 2000 ten grondslag aan de oprichting van BLMC. In vijftien jaar tijd is dit bureau uitgegroeid tot de autoriteit binnen logistiek en supply chain management op het gebied van gedrag, verandermanagement en leiderschap. Van Buren is de geestelijk vader van het wetenschappelijk onderbouwde SscolP-model, dat wordt toegepast in alle verbetertrajecten die BLMC begeleidt. Via de BCademy geeft Van Buren op basis van dit model maandelijks trainingen in verandermanagement aan ruim vijftig logistiek professionals. Daarnaast verzorgt hij regelmatig lezingen en workshops, publiceert hij in vooraanstaande vakmedia en is hij jurylid van de verkiezing Supply Chain Professional van het Jaar.

Donderdag 12 november

11:15 – 11.45
Help! Mijn voorraad moet 10% omlaag!
Jan Kraaijeveld, Slimstock
Een van de meest voorkomende KPI’s waarop actief wordt gestuurd, is de hoogte van de voorraadwaarde. Deze lijkt vaak te hoog en moet worden gereduceerd, terwjil eveneens een verhoogde service richting de klant wordt geëist.  

Algehele verlagingen blijken vaak te rigoureus: ze houden geen rekening met het bestaan van interne fluctuaties in vraagpatronen tussen afdelingen en schommelingen in de keten.

Ga dus op zoek naar een mechaniek die zorgt dat de voorraad ‘meedeint’ met de marktvraag en is afgestemd op levertijden en variaties in vraagpatronen. 

Tijdens een interactieve workshopsessie gaan we dieper in op de mogelijkheden in het voorzien van behoeftes: het ophogen van beschikbaar werkkapitaal èn een verbeterde product beschikbaarheid – en dus een verhoogde service richting de klant.

Over Jan Kraaijeveld
Jan Kraaijeveld is expert op het gebied van Voorraadoptimalisatie. Na een carrière bij DKSH, Schuitema en TDG is  Jan in 2010 begonnen bij Slimstock. Naast zijn werk als Sales & Development manager, geeft hij al geruime tijd de Slimstock opleiding Voorraadoptimalisatie. Inmiddels hebben meer dan 100 bedrijven hier met succes aan deelgenomen. De grote passie van Jan is om bedrijven beter te laten presteren op het gebied van forecasting en voorraadmanagement. Met de kennis en grote hoeveelheid ervaring is Jan uitstekend in staat om constant theorie en praktijk te koppelen. Jan is een enthousiast spreker omdat hij op een luchtige manier de veelal moeilijke optimalisatieprocessen belicht.

Vrijdag 13 november 

11.15 – 11.45
Aan de slag met lean: meer dan tools en technieken
Hans Groen – advsieur Supplu Chain & Performance Management, Addvise  
Lean is meer dan tools en technieken. Het is vooral een filosofie. Een reis waarbij het draait om de mens achter de processen. ‘Van Anders Denken, naar Anders Doen’

Hans Groen geeft U tijdens de lezing inzicht hoe adviseurs naar uw bedrijf kijken. Wat valt op, waar verwondert een consultant zich over. Aan de slag met Lean gaat over gedragsverandering bij Uw mensen maar vooral ook bij uzelf. Hoe moeilijk het soms ook is. Implementeer geen tools maar een denkwijze.

Over Hans Groen
Als Senior Logistiek Professional ondersteunt Hans Groen midsized en grote organisaties op het snijvlak van Supply chain en Performance Management. Hij streeft ernaar structurele verbeteringen op het gebied van kwaliteit, performance en resultaat te realiseren.  

Na een succesvolle carriere als logistiek professional bij verschillende bedrijven,  is Hans Groen sinds 2001 eigenaar van Addvise Business Consultancy. 

12:45 – 13:15
Innovation: think big, start small
Robert van der Waal – Director Logistics Operations, Samsung Electronics Europe
Innovatie wordt vaak gezien als ‘eng’, geld verslindend en tegenwoordig voornamelijk gefocust op volledig nieuwe technologische ontwikkelingen. Robert van der Waal, director Logistics Operations bij Samsung, denkt daar anders over. In een interactieve sessie laat hij zien hoe bedrijven heel eenvoudig kunnen beginnen met innoveren, in het bijzonder in de logistiek. Hij geeft daarbij een kijkje in de keuken van Samsung, maar geeft ook antwoord op vragen als: hoeveel procent van de top 25 innovatieve bedrijven heeft deze notering te danken aan volledig nieuwe technologie? En wat maakt de overige bedrijven nou juist toch innovatief?

Over Robert van der Waal
Robert van der Waal started as logistics project lead and department head at GWK Bank. In this role he was responsible for the logistics behind the gulden-euro conversion. After a successful implementation he joined DHL. Within the DHL group, Robert has held various operational management positions for primarily service and spare part related multinationals in the electronics industry. After a side step in the fashion logistics, he joined the international express division of DHL where he managed 3 gateways. In 2009 Robert joined Samsung Electronics. In his current role as Director Logistics Operations he is responsible for 3 European Distribution Centers, located in The Netherlands and Poland. The Distribution Centers are focused on the European supply of spare parts, mobile phone accessories, white goods and all IT related products. He also holds responsibility for Samsung’s centralized European e-commerce fulfillment center. Robert is also involved in the curriculum commission of the Logistics faculty of the University of Applied Sciences NHTV, The Netherlands. Robert was one of the finalists in the Dutch logistics manager of the year election 2012. 

13:30 – 14:00
Slimme oplossingen voor het snel ontwikkelende e-commerce landschap
Jorg Megens – business Innovator DocData
Hoe kun je als (r)etailer of producent je producten bij de consument krijgen? Welke service verwachten de consumenten? Hoe is dit in de jaren veranderd? Wat zijn de gevolgen van de keuzes die je als bedrijf zijnde maakt? Welke logistieke uitdagingen komen kijken bij de keuze voor specifieke verkoopkanalen?

Op dit soort vragen zal ingegaan worden tijdens deze interactieve lezing. Het is onder andere interessant voor je als je:
– met je bedrijf op zoek bent naar nieuwe manieren om je producten aan de man te brengen.
– geen duidelijk beeld hebt van de klantwensen of de marktkenmerken in de e-commerce wereld.
– op zoek bent naar inspiratie voor volgende strategische stappen.
– er achter te komen welke slimme oplossingen er  door o.a. Docdata bedacht zijn voor de uitdagingen die er komen kijken in het veranderende landschap van de e-commerce.
– je een beetje klaar bent met alle hardcore logistieke verhalen en eens lekker op een stoeltje de tijd door te brengen met wat interessante mensen om je heen.

14:30 – 15: 30
Debat: Insourcing versus Outsourcing
Door: Marcel te Lindert
Sprekers: Robert van der Waal, Hans Groen

Outsourcing van transport en warehousing is inmiddels gemeengoed geworden in de logistiek. Niettemin kiezen sommige bedrijven voor de omgekeerde weg en besluiten ze om de logistiek weer zelf te doen. Tijd dus voor een goed debat tijdens de Logistica over insourcing of outsourcing van logistiek.

Deelnemers aan dit debat zijn Hans Groen, adviseur supply chain & performance management, en Robert van der Waal, director logistics operations van Samsung Electronics. Groen is één van de kennisprofs van LogistiekProfs en heeft onlangs een goed gelezen blog over outsourcing als supply chain strategie geschreven. Van der Waal maakte naam met zijn tegendraadse oplossing om te kiezen voor insourcing in logistiek.

Beide deelnemers geven hun visie op insourcing versus outsourcing en gaan met elkaar en met het publiek hierover in discussie.

Bekijk hier het hele programma en schrijf je in voor de sessies zodat je verzekerd bent van een plekje!

Gerelateerde artikelen